luni, iulie 23, 2007

Se apropie Festivalul Sighisoara Medievala


Primăria municipiului Sighişoara organizează în perioada 27-29 iulie 2007 a XV-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, ediţie aniversară. Reprezentanţii Comitetului de Organizare al Festivalului, Primarul municipiului Ioan Dorin Dăneşan, Gabriel Apostol coordonator secţiunea teatru, marionete, animaţie stradală, Radu Rădescu coordonator secţiunea muzică veche, dans, film, poezie, Michaela Türk, şef birou Relaţii publice interne şi internaţionale şi Adriana Marian, responsabil de partea economică din organizarea manifestării, au oferit detalii legate de ediţia 2007 a festivalului „Sighişoara Medievală”, în cadrul unei conferinţe de presă.
Primarul municipiului, Ioan Dorin Dăneşan a făcut referire la caracterul aniversar al acestei ediţii, la faptul că deşi se mai organizează evenimente cu caracter medieval şi în alte localităţi ale ţării : Sighişoara rămâne Capitala Medievală a României. Acesta a specificat că pentru această ediţie aniversară a apelat la o echipa de profesionişti care prin programul pe care l-au gândit vor pune accent pe culturalitatea şi medievalitatea evenimentului, pentru ca vizitatorii să participe, cu adevărat, la un act cultural de referinţă. „Acest festival se doreşte a fi totodată şi un SOS pentru salvarea Cetăţii” a declarat Primarul municipiului, adăugând că speră ca reprezentanţii unor ministere sau a unor organisme internaţionale să conştientizeze în cele din urmă valoare istorică şi culturală a Cetăţii Sighişoara şi necesitatea de a sprijini acest oraş important pentru turismul românesc
Gabriel Apostol, coordonator secţiunea teatru, marionete, animaţie stradală reprezintă unul dintre iniţiatorii festivalului. Acesta a declarat că a gândit astfel programul încât atmosfera stradală specifică epocii medievale să fie predominantă. „Imaginea stradelelor Cetăţii Medievale din visurile fiecăruia” va fi creată timp de trei zile de către actori sau studenţi ai UNATC. Pe parcursul celor trei zile de festival în Piaţa Cetăţii se vor desfăşura spectacolele de teatru, Piaţa Răţuştelor va reprezenta Curtea Copiilor. Aici, actori profesionişti vor prezenta spectacole de teatru pentru copii şi tot aici vor fi amenajate ateliere de creaţie păpuşi. Trubaduri, truvieri şi saltimbanci se vor întâlni la Curtea Comedianţilor în Piaţa de la Şcoala de Muzică. Jocuri cu foc, jonglerii, vechiul teatru stradal autentic medieval se va regăsi tot aici. Toţi cei prezenţi în Cetatea Medievală vor fi implicaţi în anumite momente teatrale. Muzica veche, muzica vocală, instrumentală, muzica de curte, de târg, sacră, laică, cu participare internaţională, dar şi dans medieval, proiecţii de film mut, au fost incluse în programul festivalului potrivit lui Radu Rădescu coordonator secţiunea muzică veche, dans, film, poezie. Serile festivalului se vor încheia cu, concertele de folk a trubadurilor îndrăgostiţi precum: Mircea Florian, Dixi Krauser, Dinu Olăraşu, Mircea Baniciu, Adrian Ivaniţchi, Victor Socaciu şi Biroul Executiv.
Tema de anul acesta a Festivalului Sighişoara Medievală este „Trubadurul îndrăgostit”, acesta urmând a se regăsi pe toate stradelele cetăţii în cele trei zile de festival. Potrivit organizatorilor doar cu dragoste şi dăruire poţi asigura continuitate unui eveniment cum este Festivalul Sighişoara Medievală, care se desfăşoară în municipiul nostru de 15 ani.

Michaela Türk
Biroul de Presă al
Primăriei municipiului Sighişoara


Anca Radu
PR Centrul de Presă
al Festivalului „Sighişoara Medievală”

Intregul program al festivalului il puteti gasi pe site-ul Primariei Sighisoara facand un click AICI.

2 comentarii:

fonte di gioia spunea...

stii cumva daca acel program e actualizat? pentru ca pe net am gasit diferite programe si nu prea stiu care e cel real
ma intereseaza mai ales artistii folk

Dragos Ilie (Buzoianu) spunea...

Din moment ce este postat pe site-ul Primariei Sighisoara imi imaginez ca este cel oficial. Tocmai deasta l-am preluat de acolo.