joi, august 23, 2007

Lectia de istorie - Despre 23 august


Astazi este 23 august. O data care multi o stiu cu o semnificatie, dar putini ii stiu adevarata semnificatie. Tare exprimarea nu?
Ce reprezinta de fapt data de 23 august? Ei bine, astazi se implinesc 63 de ani de la „Actul de la 23 august”, data la care, prin vointa regala, Romania a intors armele impotriva Germaniei, alaturandu-se aliatilor. Adica una din putinele date din istorie in care am avut si noi curaj, coloana vertebrala sa facem ceva bun si laudabil.

Si presa de astazi a scris cate ceva despre aceasta zi, fiecare ziar in felul lui, pe intelesul lui, dupa targetul si ideile lui.

Un articol scris de Mihai Cristian Chis mi s-a parut mai interesant, din care o sa citez cateva randuri care s-ar putea sa va trezeasca interesul:

Ceea ce se poate spune simplu, fara complicatii, despre 23 august, este ca e o data din calendar. Dincolo de ea, depinde de unde privesti. Din ce tara, de pe ce planeta, din ce haine te strecori prin lume. Cate urechi ai, cata plictiseala, cata dorinta. In functie de asta, daca te numesti enciclopedie sau persoana pur si simplu, il scrii sau nu cu litera mare. [...] Cine-i 23 august? E fostul stadion, actualmente „Lia Manoliu”. Sunt foste fabrici si uzine, camine de nefamilisti, localitati, scoli si gradinite. De ce l-a pictat Nicolae Ceausescu peste tot? Pentru ca trebuia sa spuna intregii galaxii ca poporul roman este recunoscator talpii sovietice, care l-a egalizat pe om pana l-a facut dobitoc, dar nu in numele moralei crestine, ci al reimpartirii avutiei capitaliste.
Manualele de istorie de dinainte de 1989 erau clare: 23 August 1944 e data insurectiei (forma de lupta deschisa, organizata si armata dusa impotriva unui regim, a unei autoritati sau pentru indepartarea unei armate ocupante – DEX).


Intregul articol il puteti citi AICI.

Tot despre 23 august mai puteti citi aici, aici si aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

o lectie de istorie...

ania spunea...

mareata zi :>