vineri, august 03, 2007

Mai putem vorbi cu incredere la mobil?


Cat de siguri mai putem fi atunci cand vorbim la mobil? Putem fi ferm convinsi ca nu mai exista altcineva acolo undeva care sa ne asculte? Se respecta intimitatea abonatului de telefonie mobila si nu numai?
Va spun eu sigur ca raspunsul la aceste intrebari este NU!

Ziarul Gardianul a publicat astazi o devaluire soc a operatorului de telefonie mobila Vodafone, care recunoaste ca interceptarea convorbirilor de catre SRI e o conditie pentru autorizare.

Hai sa citam putin sa ne dam seama despre ce este vorba.



Vodafone Romånia a raspuns, ieri, solicitarii ziarului nostru de a lamuri problema colaborarii dintre aceasta institutie si Serviciul Romån de Informatii

Vodafone recunoaste ca legea permite o astfel de colaborare. „Obligatiile pe care le are Vodafone Romånia, in calitate de operator de telecomunicatii, cu privire la operationalizarea functiei de interceptare legala, sunt stipulate in autorizatia generala de functionare“, sustin oficialii companiei

Atunci, se pune intrebarea de ce a mai fost nevoie de incheierea unui protocol de colaborare cu Serviciul Romån de Informatii? Existenta acestor documente a fost confirmata de Radu Stroe, presedintele Comisiei de Control al SRI

Mai mult, el a precizat ca unul dintre cei doi mari operatori de telefonie mobila din Romånia, respectiv Vodafone sau Orange, a vrut sa denunte intelegerea scrisa cu SRI.

Cititi intregul articol AICI.

Bun! Deci am inteles ceea ce trebuia sa inteleg, si anume, faptul ca spiritul comunist inca a ramas printre noi. Ma simt ca pe vremea lui Ceausescu, cand nu aveai voie sa faci o miscare pentru ca era deranj mare.
Cum e posibil ca intr-o tara care se vrea a fi democratica, ba chiar mai mult... membra a Uniunii Europene sa se intample asa ceva? Eu nu m-as impaca cu gandul ca cineva sta acolo, undeva cu o casca pe ureche si asculta ce vorbesc eu cu prietenii sau colegii mei, cu sefii sau cu iubita, discutii interminabile despre ce am facut aseara, sau despre sefii enervanti, sau despre ce fel de chilotei isi pune iubita mea pe ea diseara.
Nu mi se pare corect ca un operator de telefonie mobila pe care EU il platesc, sa nu-mi asigure macar intimitatea convorbirilor telefonice. Chestia asta ar trebui impusa prin lege.

Va dati seama in ce fel de tara traim stimabilii mei prieteni cititori? Asta e Romania! Asta e tara in care ne-am nascut si ne ducem zilele. Mi se face lehamite cand ma gandesc! Sa le fie rusine. Pana la urma ce urmaresc ei prin ascultatrea convorbirilor mele sau ale voastre? Asta nu inteleg si astept un raspuns sau o explicatie oficiala.
Ar trebui ca cineva sa ia masuri dupa publicarea acestui articol.
Rusine! Si din nou un sincer HUAAA pentru statul roman si pentru minunatul SRI!

4 comentarii:

Anonim spunea...

De ce spui tu ca numai comunistii faceau questii din astea? Ia uite un link aici. Tara democratiei. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5399264

Anonim spunea...

wow, da te-ai enervat nu gluma!
Omule eu zic ca te agiti prea mult, nu iti asculta nimeni telefoanele tie sau mie sau oamenilor care nu sunt suspecti de nimic ilegal. Legea asta exista in orice tara din lumea asta si mi se pare normal ca serviciile secrete sa poata sa aiba acces la convorbirile telefonice ale unor infractori care comit grave ilegalitati. Iti dau un singur ex. "cazul Haisam"

Dragos Ilie (Buzoianu) spunea...

In cazul Haisam nu s-a facut nimic sa se intercepteze acea convorbire care s-a desfasurat intr-o emisiune televizata timp de o ora. Nu cred eu ca nimeni nu putea face ceva pentru a depista locatia de unde vorbeste el. Asta este inca o dovada a faptului ca aceasta lege este inutila sau aplicata dupa bunul plac si ca orice idiot imi poate asculta o convorbire asa... just for fun, motivand faptul ca a ascultat convorbirile din motive de securitate, pentru a afla eventuale atacuri teroriste planuite asupra tarisoarei noastre dragi si scumpe. Intelegi tu?

Poate ai si tu dreptate intr-un fel dar prin ceea ce a facut statul roman pana acum a dovedit contrariul. Si inca ceva... nu cred ca pe afara interceptarea convorbirilor telefonice este una din conditiile principale pentru obtinerea licentei de functionare.

Despre ce spui tu Ingrid, mi se pare logic ca afara sa se intample asa ceva in urma evenimentelor neplacute din ultimii ani, dar la noi nu vad rostul. Oricum al nostru SRI nu ar fi in stare sa depisteze si sa opreasca un eventual atac terorist in tara noastra pentru ca sunt mult prea incompetenti (a se vedea ultimele gafe faimoase semnate de ei).

Anonim spunea...

E ceva normal si vital pentru siguranta nationala ca SRI sa poata controla principala cale de comunicare la distanta ( telefonia mobila ) . Ca in unele cazuri nu s-au interceptat convorbiri sau mai bine spus nu au vrut sa fie folosite in anchete , asta e altceva . ;) . Peste tot in lume se procedeaza asa .
Cum crezi ca sunt prinsi la vama traficanti de droguri si de etc marfuri ? Din cauza vamesilor "vigilenti" ? ;-)