miercuri, iulie 18, 2007

Canicula se intinde peste prognoza initiala - Ce masuri trebuiesc luate?


Dupa ce initial se anuntase canicula pana in weekend, iata ca vestile nu sunt atat de imbucuratoare. Astazi ANM a revenit cu o nua prognoza. Caldura mare va mai persista inca 9 zile. Exista insa pericolul ca acel cod portocaliu care s-a anuntat pentru judetele pe care le vedeti pe harta, sa se transforme in cod rosu ceea ce inseamna ca temperaturile vor depasi 40 de grade celsius.


Avand in vedere aceasta avertizare, va prezentam in cele ce urmeaza masurile pe care trebuie sa le luati pe timpul caniculei pentru a evita neplacerile ce pot interveni.

Evitati, pe cât posibil, expunerea prelungita la soare între orele 11 – 18; Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala; Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius; Daca nu aveti aer conditionat în locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic în spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine); Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa; Beti zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. În perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului împotriva caldurii; Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa; O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa; Evitati activitatile în exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc). Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita; Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt în vârsta sau cu dizabilitati, interesåndu-va de starea lor de sanatate.

Cresterea temperaturii în locuinte trebuie limitata
Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile; tineti ferestrele închise pe toata perioada cât temperatura exterioara este superioara celei din locuinta. Deschideti ferestrele seara târziu, noaptea si dimineata devreme, provocând curenti de aer, pe perioada cât temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta. Stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale. Închideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.

Acestea fiind zise va uram zile cat mai racoroase.

Niciun comentariu: