joi, august 30, 2007

D'ale internetului romanesc


Cand vine vorba de internet in Romania, parerile sunt impartite. Unii se plang, altii sunt multumiti. Un lucru e sigur, Romania are una din cele mai bune conexiuni si implicit viteze din lume. Da... va spun foarte sigur. Nu putem compara internetul din Romania cu cel din Norvegia sau Olanda, dar nici cu Africa sau cine stie ce alte state sau insule slab dezvoltate nu ne putem compara. Sunt multe zone in lume, unde viteza maxima a unei conexiuni nu o depaseste pe cea de dial-up. Deci suntem un popor fericit.

Cand vine vorba de tipul conexiunii, putem spune ca avem de unde alege; de la conexiuni prin radio, pana la cablu tv, cablu utp ori ftp (retele de cartier in special), wireless sau fibra optica.
Care merge mai bine? Fara indoiala fibra optica, dar la fel de bine se poate descurca oricare alt suport de transfer de date mentionat mai sus.
Preturile sunt ok pe piata romaneasca a internetului. Daca acum nu multi ani plateam o caruta de bani pentru o amarata conexiune de 256 kbps, iata ca in ziua de astazi, acestea au ajuns la viteze de pana la 8 - 9 mbps pentru persoanele fizice, la preturi destul de accesibile.
Cele mai ieftine conexiuni sunt intalnite la retelele de cartier care domnesc linistite cam in fiecare oras din tara, apoi vin gigantii upc, rds si romtelecom.
Dar hai sa facem o scurta trecere in revista asupra intamplarilor de pe piata buzoiana, pentru ca aici lucrurile au luat o intorsatura destul de ciudata. Primii ISP de aici au fost Softnet si Infonet. La un moment dat Softnet a fost cumparat de rds iar Infonet s-a retras. A aparut mai tarziu iNES (CtrlNet) care a monopolizat efectiv piata locala de internet cativa ani buni. De-a lungul timpului a aparut si Astral (actual upc) pe piata furnizorilor de internet, Mega TV (actual Blue Telecom), ClickNet (companie detinuta de Romtelecom) si multi alti maruntei cum ar fi Metronetwork, Nano-Net, PowerLink si Matthusalem. Un pic mai tarziu iNES a fost preluat de Infonet care a revenit pe piata furnizorilor de internet iar PowerLink si Matthusalem au dat faliment. Cel din urma a fost de curand falimentat. Avea o retea facuta in mare parte din cablu ftp, utp si fibra. Baietii obisnuiau sa puna swich-uri pe stalpi, din care nu a mai ramas decat ce vedeti mai jos...




























Pozele au fost facute ieri pe langa radio. Cutia in care era o data un swich, atarna in bataia vantului si era doar o chestiune de timp pana cand aceasta putea sa cada in capul vreunui trecator (stalpul este chiar pe o alee circulata). Culmea este ca astazi cand am trecut spre radio, cutia disparuse. Oare s-a sesizat cineva sa o dea jos dupa ce m-a vazut ca o fotografiez, sau o fi cazut singura? Cert e ca ISPurile falimentate nu au simtul raspunderii, pentru ca altfel si-ar da jos cutiile de pe stalpi deoarece sunt un adevarat pericol public. Nu e singura de acest gen din oras care a apartinut Matthusalem, cazurile sunt multiple, insa ce m-a socat mult este ca acel client pentru care a fost pus swich-ul initial, inca este cablat. Nu inteleg pentru ce mai tine cablul ala in casa. Istoria acestui Matthusalem a fost destul de dubioasa. A aparut mai intai in Bucuresti, a dat cateva tepe, a vandut absolut tot unui alt ISP si a venit in Buzau sa puna la punct o retea care mergea (pe unde mergea) dubios de bine. Se puteau atinge viteze de neinchipuit. Dar visul nu a durat nici 6 luni, pentru ca acest ISP a dat faliment, iar patronul si-a cumparat linistit un local aici in oras si ii merge de minune.
Pana la urma asta e... faci ceva, dai un tun, si pleci linistit cu banii.
Revenind in schimb la discutia despre ISPurile din Romania, mai apare o problema... cablurile care atarna pe stalpi, intre stalpi, pe langa stalpi, prin copaci, peste blocuri, etc si care sunt inestetice. Se stie de ceva vreme faptul ca UE ne-a impus ca pana in 2005 sa ingropam toate cablurile pe sub pamant. Deoarece nu s-a putut, am mai primit o prelungire de termen pana la finele anului 2007. Nu mai e mult pana atunci si nu s-a facut nimic in sensul asta. Singurul care a luat masuri este Romtelecom. De fapt, care este problema ce se pune atunci cand discutam de ingropatul cablurilor? Refuzul gigantilor de a face asta. In strainatate de exemplu, toti furnizorii de internet prezenti pe piata, folosesc ca mediu de transport al datelor, o singura magistrala de fibra optica. La noi, fiecare furnizor are magistrala lui. S-a pus in discutie ca rds sa le dea voie celorlalti ISP din tara sa foloseasca magistrala lor de fibra in orase, pentru a mai tria din kilometrii de cablu care impanzesc metropolele si implicit sa fie mai usor de bagat in pamant, dar acestia au refuzat. Pai normal... la noi marlania si goana dupa bani e cea care primeaza.
Deasta nu o sa reusim nici in 2020 sa avem toate cablurile prin subteran, sa dispara o data toate problemele care intervin pe retea, sa avem net stabil si sa fie si aspectul oraselor mai estetic.

Asta e! Speranta moare ultima. Cu toate acestea haideti macar sa ne bucuram ca avem internet de calitate in sfarsit si in Romania!

Niciun comentariu: