marți, septembrie 18, 2007

In Romania se prefigureaza un desert demografic







Nu o spun eu, ci Traian Basescu, presedintele Romaniei. Dar hai sa vedem mai exact cum a schitat in vorbe afirmatia asta.



Din discursul presedintelui Traian Basescu la Sibiu:


- avem nevoie de o politica demografica inteleapta, solidaritatea economica si coeziunea sociala sunt solutiile necesare pentru cresterea natalitatii

- pentru a pastra nivelul actual al populatiei, fiecare femeie ar trebui sa nasca cel putin doi copii, in caz contrar Romania va avea 16,7 milioane de locuitori in 2050, 11, 9 milioane in 2075 si numai 8,5 milioane de locuitori in anul 2100. Asadar, trebuie stimulata nasterea celui de-al doilea copil printr-o politica adecvata

- a scazut populatia scolara, universitara si cea activa. Daca in 2005 erau 10 milioane de cetateni in randul populatiei active, in 2050 vor fi 6,7 milioane. De asemenea, in 2050 vor fi 149 de cetateni inactivi la doar 100 de cetateni activi

- varsta medie azi in Romania este 40 ani, iar in anul 2050 va creste la 45 ani, foarte aproape de varsta a treia

- nu avem politica de reconciliere intre viata de familie si cea sociala. Mama care sta acasa doi ani cu copilul nou nascut, poate fi chiar amenintata de somaj cand sa revina la serviciu pentru ca reintegrarea sociala poate fi de multe ori dificila

- femeile nu beneficiaza in mod egal de sprijin la nastere. Au de pierdut cele din mediul rural care, neavand serviciu, nu primesc indemnizatia de crestere a copilului si deci nu sunt incurajate sa aiba copii. Pentru prima data natalitatea este mai mare la oras.

- este necesara cresterea varstei de pensionare pentru a creste varsta populatiei active

- migratia internationala: avem nevoie sa asiguram acces selectiv in tara a persoanelor din afara granitelor Uniunii Europene

- sistemul de sanatate: prioritizare a resurselor pentru reducerea ratei mortalitatii infantile. Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila dintre statele UE.

- scaderea natalitatii este o problema foarte grava in Romania, o problema a tuturor: politicieni, biserica cetateni de azi si maine

Sursa HotNews

Bun. Care va sa zica se anunta un desert demografic si avem nevoie de mai multi oameni. Acum l-as intreba pe domnul presedinte cum sustine el o familie sa aiba 2 copii? Cu un salariu minim brut de 360 RON si un salariu mediu de 1000 RON din care trebuie sa plateasca si taxele cele mai mari din UE puse de statul roman, ca sa isi umfle burta cei din guvern si parlament? Sa te vad eu pe dumneata domnule presedinte cum te-ai descurca sa cresti 2 copii cu salariile astea de cacat.

Este necasara cresterea mediei de varsta pentru pensionare? As putea sa stiu si eu de ce? Sa vin in bason la munca si sa imi tremure mana pe aparate? Ar trebui sa te simti putin jenat (a se citi sa-ti fie rusine) de aceasta afirmatie domnule presedinte Traian Basescu. Dupa atatia ani de munca fiecare om merita sa moara linistit acasa, nu la locul de munca pana in ultima clipa.

Daca populatia Romaniei creste, unde ne desfasuram domnule presedinte? O sa circulam calare pe soselele capitalei supra-poluate, care deja a devenit neincapatoare in trafic si nu numai? Nu numai capitala este in situatia asta, ci si orasele de provincie, care devin tot mai aglomerate cu fiecare an care trece. Infrastructura urbana nu face fata actualului numar de cetateni ai tarii. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca numarul populatiei ar creste.

Revenind la rata natalitatii... de ce sa se nasca mai multi copii, cand conditiile oferite de mizeria asta de tara sunt zero? Conditii pentru o educatie adecvata nu sunt. Scolile sunt vai de mama lor cu banci de pe vremea cand raposatul Ceausescu isi luase in primire mandatul de presedinte al Republicii Socialiste Romania, profesorii predau materia cu un mare sictir (atunci cand o predau), ca sa nu mai pun problema desfasurarii unor ore interactive, manualele sunt scumpe, rechizitele nu mai zic (a se citi ce am spus mai sus despre salariile din minunata noastra tara). Mai adaugam si imbracatul copilului ca nu o sa se duca in pielea goala la scoala, mai adaugam si un pachetel ca nu sta copilul 7 ore la scoala fara sa manance si deja la ce suma ajungem?
Unde nu mai pun ca nu exista alternative pentru vesnicul TV - PC in fata caruia copiii stau ore intregi. Terenuri de sport nu avem... decat particulare si inchirierea costa bani. Parcuri de joaca nu sunt, iar acolo unde sunt, se afla intr-o stare deplorabila, cat despre activitati lucrative in scoli nu mai zic... Ma refer la marea plictiseala pe care multi copii o traiesc si care este extrem de periculoasa pentru viitorul lor si al tarii.

Mai departe... cu ce incurajezi femeile din Romania sa nasca domnule presedinte? Cu un ajutor social la nastere de 200 de euro? Ce sa faca o femeie cu ei? Sa se stearga eventual cu ei la cur (a se citi fund pentru cei care gasesc termenul deranjant). Am o veste pentru tine domnule presedinte... in Italia ajutorul social pentru noii nascuti este de 2000 de euro. Se compara? Nu prea. In cazul asta ce e de facut? Sa fortam cuplurile proaspat casatorite cu pistolul la cap sa faca copii? Nu prea merge nu-i asa?
Deci, ce e de facut? Sa nasca copilul in Romania sau in Italia? (Ce intrebare imbecila. Raspunsul este evident).
Cu ajutorul social de 200 de euro o sa se umple tara asta de puradei de-ai cetatenilor mai bronzati, care bineinteles vor fi in marea majoritate analfabeti si vor ajunge viitorii manelisti, manelari, ciorditori si banditi ai tarii si nu numai.

Haide sa-ti mai spun ceva domnule presedinte... ceva ce te va soca. Natalitatea nu a scazut. Romanii fac copii, nu-ti face griji in privinta asta. Problema e alta. Copiii nu sunt nascuti aici, ci in afara (in strainatate) unde oamenii inteligenti emigreaza pentru o viata mai buna. Un om care aici castiga 700 de euro pe specializarea lui, afara castiga 4500 de euro. Va suna cumva vreun clopotel in minte? Probabil ca nu pentru ca adevaratele preocupari ale conducatorilor tarii sunt cu totul altele. Certurile pe putere si ocuparea unui scaun caldut de dormit in Parlamentul Romaniei, de unde se pot lua bani frumosi pe somnul de frumusete.
Ei bine am o veste proasta. Daca cele mentionate mai sus nu se schimba, s-ar putea ca banii aceia pe care ii castigati, sa nu mai vina pentru ca nu o sa mai aiba de la cine sa vina. Tara va fi goala. Toti vor fi deja plecati in tari cu mult mai civilizate si dezvoltate economic decat Romania.
Eventual in Romania vor veni africani, chinezi, albanezi etc. ce vor repopula tara asta alaturi de tigani. Ce viitor misto are tara noastra nu?
In stilul asta deja ma gandesc sa o tai spre o tara unde am un viitor mai stralucit decat aici.

Niciun comentariu: