marți, octombrie 02, 2007

Analiza asupra muzicii si pietei muzicale din Romania - ARTICOL DE VOTAT

Am postat un nou articol, pentru a doua etapa a concursului de pe bloggeri.ro

Cui ii place, sa ma voteze AICI cu 5 stelute. Nu accept mai putin :D

Iata si articolul:


Daca este un lucru mai important in viata unui om, acesta este muzica. Muzica de fiecare zi, fara de care nu am putea trai. Muzica ne ajuta sa ne delectam, sa ne relaxam si sa trecem peste momente grele.

Privind in peisajul muzical romanesc, observ multe schimbari in ultimii 10 ani. In 1998, muzica romaneasca era la inceputuri, pe o piata inundata de muzica dance din Europa. Multi erau optimisti, altii putin cam sceptici in legatura cu succesul trupelor care se lansau pe piata la acea vreme. Erau tot felul de emisiuni pe la radiourile locale si nationale, in care erau invitate trupe pentru interviuri si promovari, erau spectacole, lansari, autografe, nebunii. Totul a luat o intorsatura gresita dupa anul 1999 cand, baietii astia mai tuciurii au lansat manelele. Toata lumea a luat-o razna cu manelele, iar artistii nostri romani, au intrat intr-un con de umbra. S-a lansat la un moment dat Atomic TV, prima televiziune muzicala romaneasca, ce promova tinerele talente, le facea videoclipuri destul de simpliste (tehnica si bugetul nu permiteau mai mult pe vremea aceea) si asa au reusit artistii nostri sa se mai scoata din acel con intunecat.

Anii au trecut, iar in mass-media, cea care da tonul in muzica, au aparut multe schimbari destul de radicale. Multe trupe sau artisti, nu au rezistat de-a lungul timpului din cauza vanzarilor foarte scazute, sau din cauza scandalurilor aparute intre colegi.

In ziua de astazi lucrurile stau cu totul altfel. Oamenii se impart in mai multe tabere cand vine vorba de muzica romaneasca. Unii sunt pro manele, altii contra manele, unii pro muzica romaneasca, altii contra. Eu ma numar printre cei care sunt impotriva muzicii romanesti, iar atitudinea este destul de explicabila avand in vedere ce se intampla in tot acest peisaj al muzicii romanesti… tot felul de vedete create artificial sau aparute peste noapte, fetiscane care habar nu au ce este inseamna a canta dar se dau mari artiste, desi cand vine vorba de cantat live iti crapa geamul de la vitrina cu falsarile pe care le fac, iar exemplele pot continua. Ultima oara cand am cumparat un album al unui artist / trupe romanesti, a fost undeva prin anul 2000 daca imi aduc bine aminte. In general din muzica romaneasca ascult mult hip-hop si house, pe care prefer sa le descarc de pe internet. Despre concerte nu pot spune ca sunt adept, pentru ca de multe ori se face playback, iar acolo unde nu se face playback aud mai mult niste behaituri pentru care nu sunt dispus sa-mi pierd timpul si sa-mi tocesc nervii.

Eu nici la radioul la care lucrez nu mai promovez muzica romaneasca, pentru ca nu se merita din punctul meu de vedere, iar daca se merita, artistii sunt foarte putini. Muzica din sfera comercialului in general, nu mai suna bine in ziua de azi, fie ea romaneasca sau straina. Oare incotro se indreapta muzica asta?

Un lucru e clar. Muzica romaneasca a trecut prin multe greutati de-a lungul anilor, dar nici pana astazi nu a reusit sa se ajunga undeva. Norocul nostru este ca avem de unde sa alegem, de la radiouri care emit in eter toate genurile muzicale posibile, pana la televiziuni si radiouri online, muzica este pretutindeni. Trebuie doar sa stim ce sa alegem.

Si nu uitati. Daca va place un artist, sustineti-l. Nu piratati! Cumparati albumul. Numai asa el isi va putea continua cariera si deci, il veti putea asculta si pe viitor.

Votati deci AICI cu 5 stelute!!!

Un comentariu:

Anonim spunea...

ai vazut formatia 3Lei cum a ajuns in romania in top 100 si cica in anul 2009 va reprezenta romania la Eurovision http://www.youtube.com/watch?v=hVzntih9Pmo poti sa analizezi piata romaneasca daca melodia asta a ajuns in top 100