sâmbătă, decembrie 15, 2007

Ratiunea si (ne)simtirea la romani

Weekendul asta o sa va delectez cu un articol scris pe vremea cand eram in comunitatea Sictir.org.
Este scris in iarna lui 2006. Sper sa va placa. Enjoy!

Secolul XXI. Anul 2006. Romania. Toata lumea este intr-o continua miscare. Este secolul vitezei. Fie ca merg pe jos, cu tricicleta, trotineta, bicicleta, motoscuterul, motoreta, motocicleta, masina, autobuzul, tramvaiul, microbuzul, trenul, sau alte mijloace, romanii se misca. Daca ai noroc sa detii o masina personala e bine. Daca nu... chiar e o problema. Pentru ca daca ajungem la capitolul transport in comun, e jalnic. Acum o sa va intrebati de ce este jalnic. Pai raspunsul e simplu. Nesimtirea unora dintre romani transforma anumite mijloace de transport in comun in adevarate mizerii.

Prin urmatoarea experienta au trecut cu siguranta multi dintre voi. Astazi (n.r 10 ian 2006) am pornit spre serviciu. Ajung in gara, urc intr-un banal tren personal care merge spre Galati si imi caut un compartiment sa stau si eu linistit pe parcursul a celor 100 de Km pe care ii parcurg de obicei (dus) spre Braila. Printre zecile de compartimente ocupate, gasesc unul liber. Intru. Nu mare mi-e surpriza sa gasesc, pentru a nu stiu cata oara o mizerie de nedescris. Pe jos, pe canapele, ce mai... prin toate colturile posibile numai firimituri, pungi, sticle de cola (scuze de reclama), servetele, noroi si toate cele. Ma duc si il caut pe conductorul de tren. Il intreb, „domnule, cum e posibil sa fie atata mizerie in compartimentul asta?” Raspunsul era relativ simplu. Trenul a venit de dimineata din Galati si nu au mai avut timp sa treaca cu el pe la depou sa-l curete. Cum e posibil ca intr-o tara care se vrea in U.E sa avem asemenea oameni? Cand oare o sa ne civilizam si noi si o sa pastram curatenia nu numai in mijloacele de transport in comun ci si pe strada? Cand vreodata nu o sa mai rupem captuseala canapelelor din trenuri si nu numai? Cand vreodata nu o sa mai lipim guma de mestecat sub sau pe scaun, masa, birou? Cand vreodata nu o sa mai urcam picioarele pe canapelele din trenuri dupa ce am mers pe drumurile neasfaltate de la marginea unui oras european, care, dupa prima ploaie serioasa se transforma intr-o mocirla prin care poti intra numai cu cizmele? Cand o sa ne comportam ca un popor care se vrea european? Oare vom reusi vreodata performanta asta? Daca stau sa ma gandesc la un raspuns pentru intrebarea asta, nu e greu. Atata timp cat majoritatea romanilor au un IQ mai mic de 50 si asculta manelele jegoase ale tiganilor (si nu numai), care se comporta astfel, nu cred ca vom reusi.

Mai e ceva ce lipseste majoritatii romanilor. Bunul simt. Revenind la ziua mai sus mentionata, dupa o ora de mers, trenul ajunge in Faurei. Aici, vin la mine in compartiment 3 persoane. Doi barbati si o doamna destul de cizelata dupa aparente. Deschid usa si intra fara sa zica un Buna ziua, ori un clasic „E ocupat?” sau „E liber?” si se aseaza confortabil. In fine, trec peste moment pana in clipa in care cei 2 domni ies pe holul trenului pentru a fuma o tigara. Nu vad nici o problema in asta numai ca domnii nu dau nici un semn ca vor sa inchida usa compartimentului. Si stau ei de vorba pe hol, si stau, si stau, si stau si deodata se face frig, moment in care le zic de la obraz... „auziti, nu aveti usa la bordei?”. Atunci, ei se uita urat la mine si o inchid intr-un final. Bineinteles ca dupa ce au ajuns la destinatie, s-au ridicat, au iesit, si, ghiciti ce s-a intamplat. DA! CORECT! Nu au inchis usa. Si stau acum si ma intreb oameni buni si sictiriti, unde mama dracu’ e bunul simt? Unde sunt cei 7 ani de acasa? Cred ca au chiulit de la orele astea. Nu se poate asa ceva. Din partea mea, sincer, mai bine nu intram in U.E cu asemenea oameni. Dupa ce ca ne-am facut de cacao pe afara, ne umplu astia de produsul mai sus mentionat si mai si.

Sperand ca intr-o zi aceasta majoritate nesimtita a romanilor cu IQ sub 50, sau subunitar (vezi Gigi Becali), va renunta la obiceiurile astea nesimtite, inchei acest articol si ma pregatesc sa imi incep tura, ca pana la urma trebuie sa mai castig si eu un ban cinstit, sa pot supravietui intr-o tara cu preturi europene si salarii romanesti.

P.S - Scuzati eventualele greseli din articol. E scris in graba.

Niciun comentariu: