vineri, decembrie 21, 2007

Sarbatorile de iarna si navetistii r(r)omani

Va delectez zilele astea cu un nou articol de sezon, scris pe vremea cand faceam parte din comunitatea sictir.org... adica undeva prin decembrie 2005.

Zilele astea, toata lumea este fericita pentru faptul ca vin sarbatorile. Exista insa o "clasa" de oameni mai aparte in tara asta, si anume a navetistilor clienti fideli ai trenurilor de persoane ale CFR, care, toata lumea stie ca sunt sub orice critica. Soarta a facut ca si eu sa fac parte din aceasta "clasa" deoarece mi-am gasit de munca in Braila, eu fiind de fel din Buzau.

Probabil va intrebati de ce mama lu' proces verbal nu stau in Braila cu chirie sau gazda. Raspunsul e simplu. Pentru ca nu vreau si pentru ca nu imi permit. Asa ca trebuie sa fac naveta zilnic dus-intors Buzau - Braila. Daca aveti de gand sa mergeti pe undeva zilele astea si sa luati trenul va recomand orice in afara de vesnicul tren personal. In momentul in care o sa va urcati intr-un personal o sa va loviti de tot felul de indivizi care mai de care mai suspecti (in special seara), de multa mizerie si de asa zisii colindatori.

Nu mai departe de aseara, iesit de la munca, am urcat in trenul personal Galati - Buzau. Am intrat linistit in compartiment, am curatat bancheta de mizeria care domneste prin trenurile noastre si m-am asezat linistit. Dupa ce a trecut "nasu'" (n.r conductorul de tren sau controlorul), am inceput sa aud din spatele trenului o toba, o trompeta care falsa de mama focului (din cauza aluia care o manuia) si o voce obosita si nazala. Erau colindatorii aia "colorati" de care mai nou, nu mai ai loc in trenurile personale. Ca imi zgariau simturile auditive foarte finute nu era nimic dar in culmea nesimtirii astia mai si intra peste tine in compartiment si incep cu obisnuitele texte "da cat te tine inima sefule". Chiar daca le zici ca nu mai ai nici un ban, ei sunt al dracu' insistenti. Cred ca astia nu cunosc intelesul propozitiei "Nu mai am bani nene. Ce nu intelegi?" ca tot stau pe capu' tau si se roaga de tine pana te ridici de pe canapea si le zici "bai ma lasati sau chiar trebuie sa va dau afara?". Unde nu mai pun ca pe langa astia se mai invart cativa "colorati" dubiosi care tot fac ture prin vagoane, sau intra peste tine in compartiment neinvitat cu intrebari de genul "asta merge la Buzau?" poate poate prind si ei pe vreunul care adoarme, sa il usureze de bani, geci si alte cele. E o chestie pe care nu o inteleg.

Cum se face ca in Romania, o tara cu principii democratice, conductorii de tren (sau o parte din ei), care de altfel cand prind cate un amarat fara bilet il jupoaie si de piele daca se poate, accepta toata treaba asta? Ma indoiesc de faptul ca un asemenea grup de "colindatori" are bilete pentru trenul pe care s-au imbarcat. M-am saturat pana peste cap sa am de-a face seara de seara cu chestiile astea. Unde sunt romanii nostri care veneau cinstit sa te colinde cu o chitara sau stiu eu ce alte instrumente? Cum se face ca numai "coloratii" astia vin cu colindul? Ce se intampla cu CFR-ul care odata de mult avea coloana vertebrala, si cu conductorii care erau corecti si dadeau jos din tren chiar si in mijlocul campului daca era necesar, asemenea indivizi enervanti pusi pe praduiala?

Nu se mai poate asa ceva. Sarbatorile astea nu mai sunt ce au fost, iar viata de navetist pe un tren personal a devenit un calvar. Nu credeti?

5 comentarii:

Anonim spunea...

heh..."coloratii" astia pe langa ca sunt nesimtiti sunt si prosti asa de felul lor. Merg la cersit(ce ai patit tu nu poti zice ca au venit colindatori...mai bine zis au venit rromii[sa nu zic tigani] la cersit) in locuri unde sunt oameni cu un buzunar mai subtire. De ce nu se urca si ei intr-un intercity ? (cu intercity nu merge totusi oricine) Daca ar avea putin de minte nu as zice nimic...dar sunt si prosti ca noaptea. Am dreptate sau nu ?:D

Dragos Ilie (Buzoianu) spunea...

Absolut!
Plus ca sigur nu ar putea urca intr-un intercity pentru ca pe acolo regulile sunt cam stricte in ultima vreme.

Anonim spunea...

Pai daca aveai si eu putin de cap si mergeau la scoala cand trebuia, reuseau sa se urce si in intercity. :))) Oricum Dragos...nu doar tu ai dea face cu rromii si cu nebunii care ti-ar da in cap pentru o coaja de paine. Noobs are evriuere :P

Anonim spunea...

scuze de greselile care le-am facut mai sus...dar acu m-am trezit...:))
Se intelege oricum ce vreau sa zic :D

Anonim spunea...

noobs?